سئو
سئو برگرفته از عبارت Search Engine Optimization و به معنای بهینه سازی موتورهای جست و جو است. در واقع به پروسه بهینهسازی سایت و همچنین تمام محتوای موجود در آن بهصورتی که بتواند در نتایج ارگانیک موتور جستوجو (ازجمله گوگل) رتبه پیدا کند، سئو گفته میشود.
سئو (SEO) یا بهینهسازی برای موتورهای جستوجو، بهمنظور بهبود عملکرد سایت شما بر اساس استاندارهای موتورهای جستوجو و جذب بازدیدکنندگان بیشتر از این طریق انجام میگیرد و به معناي فريب و يا دستکاری موتورهای جستجو با روشهاي غير اخلاقي نيست. این یکی از روشهای بازاریابی موتور جستجو است.
فاکتورهای زیادی در سئو سایت شما تأثیرگذارند، از کلمات بکار رفته در متن و محتوا تا لینکهای ورودی به سایت شما از سایتهای دیگر، گاهی اوقات حصول اطمینان از ساختار مناسب سایت شما برای موتورهای جستوجو را سئو مینامیم.
چرا به سئو نیاز داریم؟
فهرست نتایجی که در اولین صفحه موتورهای جستجو نمایش داده میشود بالاترین ترافیک را دارد- هرچه وبسایت در رتبه بالاتری باشد کلیکها یا بازدیدکننده بیشتری دریافت خواهد کرد- توجه داشته باشید که هرچقدر وبسایت در فهرست نتایج پایینتر برود، کلیکها بهشدت کاهش پیدا میکنند. حدود ۶۷ درصد از کلیکها در صفحه اول و در بین پنج نتیجه اول از صفحه نتایج رخ میدهد. رتبه پایین در نتایج جستوجو درنهایت نرخ تبدیل شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
مزایای سئو:
- قرار گرفتن در رتبه بالاتر موتورهای جست و جو و هدایت مخاطب هدف به سمت خود (بهبود رتبه در نتایج گوگل)
- افزایش فروش
- افزایش تعداد بازدیدکنندگان
همانطور که در نمودار زیر نیز مشاهده میکنید، هر چه یک وبسایت در رتبه بالاتری باشد، درصد بازدیدکننده بیشتری راجذب میکند. به طور مثال CTR سایتی که در رتبه اول نتایج جست و جو باشد، از CTR مجموع دو سایتی که در رتبه دوم و سوم قرار دارند، بیشتر خواهد بود.
بنابراین در صنعت هایی مانند صنعت گردشگری هر چه سهم شما ازکاربرها بیشتر باشد و در رتبه های بالاتری قرار داشته باشید، شانس بالاتری برای فروش محصولات، ارائه خدمات و یا حتی دریافت تبلیغات دارید.
اصول اولیه جستجو برای سئوکاران
- به location دقت کنیم. وقتی کلمه ای را جستجو میکنید، پایین صفحه نتایج جستجو location شما مشخص میشود. این location بستگی به منطقه کاری شما دارد. به طور مثال در تصویر زیر چون محلی که ما از لپ تاپ، کامپیوتر و … خودمان استفاده میکنم، بیشتر در منطقه ۶ تهران است، پس location به این صورت نمایش داده می شود.
در خیلی از کلمات location باعث ایجاد نتایج متفاوت میشود؛ در واقع چون location افراد متفاوت است، رتبه سایت ها هم به ازای جستجو یک کلمه خاص ممکن است که متفاوت باشد. به طور مثال در ازای جستجوی کلمه “پرواز خارجی” به دلیل تفاوت در location افراد، ممکن است رتبه وبسایت ها متفاوت دیده شود و شما رتبه وبسایت ها را متفاوت از آنچه که در تصویر زیر مشاهده میکنید، ببینید.
برای رسیدن به یک وحدت رویه، باید یک معیاری را برای رتبه درست سایت ها باهم به توافق برسیم که این معیار همان ابزار وب مستر است. وب مستر میانگین رتبه ای که همهی کاربران این کلمه را درآن location جست و جو کرده اند را نمایش می دهد.(در بخش های بعدی ابزار وبمستر توضیح داده خواهد شد.) مثلا رتبه ۷٫۱ در ابزار وب مستر بدین معنا است که در ۹۰% مواقعی که جستجو انجام شده، سایت شما در رتبه ۷ و در ۱۰% مواقع در رتبه ۸نمایش داده شده است. دقت کنید که حتی اگر با تلفن همراه به اینترنت وصل شویم و کلمه ای راجستجو کنیم ممکن نتایج متفاوت نمایش داده شود. از فیلتر شکن به دلیل تغییر IP استفاده نکنید. - در فایرفاکس به صورت private و در کروم به صورت incognito جستجو کنید؛ زیرا در اینصورت به صورت ناشناخته هستید و گوگل سوابق جستجوی شما را در نظر نمیگیرد و نتایج را تحت تاثیر آن ها نمایش نمی دهد.
- نتیجه ای که برای ایران قابل قبول است com است.
انواع مختلف سئو
در کل سئو سایت به دو دسته On Page SEO (سئو داخلی) و Off Page SEO (سئو خارجی) تقسیم میشود.
به مجموعه فعالیتها و اقداماتی که از داخل خود سایت باعث بهبود رتبه سایت در نتایج ارگانیک موتورهای جستجو میشود، سئو داخلی گفته میشود. فاکتورهای زیادی روی سئو داخلی تاثیر گذارندT مانند:
- عناوین صفحات (Title Tag)
- توضیحات متا (Meta Description)
- ساختار کلی سایت
- آدرس صفحات سایت (URL)
- محتوی سایت
- سرتیترهای صفحات (Heading Tag)
- بهینه سازی تصاویر وب سایت
- بهینه سازی سرعت لود صفحات
- لینک سازی داخلی سایت
- رعایت چگالی کلمات
- استفاده از کدهای نشانه گذاری
- ریسپانسیو یا واکنشگرا بودن صفحات سایت
- و …
به مجموعه فعالیتها و اقداماتی که از خارج خود سایت باعث بهبود رتبه سایت در نتایج ارگانیک موتورهای جستجو میشود، سئو داخلی گفته میشود. فاکتورهای زیادی روی سئو داخلی تاثیر گذارند. مانند:
- فعالیت در شبکههای اجتماعی
- لینک سازی خارج از وب سایت
- گرفتن بک لینکها
- گرفتن رپورتاژ آگهی
- و …
که در درسنامههای آینده توضیحاتی در مود هر کدام از موارد فوق داده خواهد شد.