وقتی از تبلیغات در مقیاس گسترده و با بودجههای زیاد حرف میزنیم، طبیعتا باید به انتخاب آژانس تبلیغاتی نیز توجه کنیم. یکی از بخشهای مهم و تأثیرگذار در صنعت تبلیغات، آژانسهای تبلیغاتی هستند.
آژانس تبلیغاتی، شرکتهایی هستند که به ساخت و برنامهریزی و مدیریت تمام ابعاد تبلیغات مشغول هستند. آژانسهای تبلیغاتی ممکن است در یک زمینهی خاص از تبلیغات مثل تبلیغات تعاملی و یا اینکه در تمام زمینهها و بهصورت فراگیر به ارائهی خدمات مشغول باشند. کمپینها یا پویشهای تبلیغاتی، کاتالوگها، ایمیلها، بروشورها و آگهیهای تلویزیون و رادیو از جمله ابزارهای تبلیغاتی هستند که شرکتهای تبلیغاتی از آنها استفاده میکنند. تیم آکادمی فرانگر به شما پیشنهاد میکند که ابتدا به مقالات تبلیغات – انواع و تاریخچه و تبلیغات – رسانهی تبلیغاتی و انواع آن مراجعه کنید تا قبل از شروع بحث آژانسهای تبلیغاتی، با تیلیغات و رسانههای تبلیغاتی آشنا شوید.
انواع آژانس تبلیغاتی
انتخاب آژانس تبلیغاتی مناسب برای سازمانها یک انتخاب استراتژیک محسوب میشود زیرا یکی از مهمترین کارهای سازمان به دوش آنها گذاشته میشود. بعضی اوقات نیز همین آژانسهای تبلیغاتی هستند که میتوانند سرنوشت یک محصول و برند را تعیین کنند؛ اما سؤالی که وجود دارد این است که کدام شرکت تبلیغاتی میتواند به نیازهای شما پاسخ بدهد و استراتژیهای تبلیغاتی مناسب برای شما اتخاذ کند؟
آژانسهای تبلیغاتی بر اساس کارکردی که دارند، دارای انواع مختلفی هستند که عبارتاند از:
- شرکتهای تبلیغاتی رسانه دار
- شرکتهای تبلیغاتی خلاق
- شرکتهای تبلیغاتی طراح یا همان بوتیک طراحی
- شرکتهای تبلیغاتی استراتژیست
- شرکتهای تبلیغاتی تولیدکننده
شرکتهای تبلیغاتی رسانهدار
این شرکتها، شرکتهایی هستند که فقط رسانههای تبلیغاتی در اختیار دارند و از طریق این رسانهها، خدماتی را به مشتریان خود ارائه میدهند. مثلاً ممکن است این شرکتها تعداد زیادی بیلبورد در اختیار داشته باشند یا مثلا تبلیغات دور زمین فوتبال را در اختیار داشته باشند و یا اینکه در تبلیغات تلویزیونی تخصص داشته باشند.
شرکتهای تبلیغاتی خلاق
این شرکتها بیشتر بر روی ایدههای خلاقانهی تبلیغاتی کار میکنند و اغلب خدماتی جدید در حوزهی تبلیغات ارائه میدهند. ولی اکثرا شرکتهای کوچکی هستند و نیازمند همکاری با شرکتهای بزرگ هستند.
شرکتهای تبلیغاتی طراح یا همان بوتیک طراحی
شاید نتوانیم اسم این شرکتها را شرکت تبلیغاتی بزاریم. تخصص این شرکتها بیشتر در طراحی، گرافیک و خدماتی مثل طراحی لوگو و بروشور است. آنها همچنین اطلاعات زیادی در مورد اصول تبلیغات ندارند.
شرکتهای تبلیغاتی استراتژیست
تعداد این شرکتها بسیار کم است. این شرکتها با برنامهریزی استراتژیک، اقدام به راهاندازی کمپین یا پویشهای تبلیغاتی میکنند. برنامهریزی برای تبلیغات در این شرکتها بسیار مهم است.
شرکتهای تبلیغاتی تولیدکننده
تخصص این شرکتها بیشتر در تولید محتواهای تبلیغاتی و تیزرهای تبلیغاتی است. تخصص این شرکتها بیشتر از اینکه در تبلیغات و بازاریابی باشد، در فیلمسازی و هنر است.
کار در شرکتهای تبلیغاتی مثل کارهای متداول اداری نیست. در محیط کار شرکتهای تبلیغاتی، تنش و استرس زیادی وجود دارد چون بعضی از مشتریها پرتوقع هستند و برای راضی نگهداشتن آنها، به فرمانبرداری زیادی نیاز است. برای اینکه درک دقیقی از اتفاقات درون یک شرکت تبلیغاتی داشته باشیم، بهتر است این قضیه را به بخشهای مختلف تقسیم کنیم. اول اینکه شرکتهای تبلیغاتی مشتری دارند. هر شرکت تبلیغاتی از طریق جلسهی معارفه با مشتریان خود آشنا میشود؛ درواقع این مشتریان هستند که با قرار دادن اطلاعات اولیهی خود در اختیار چند شرکت تبلیغاتی، گزینهی مناسب را از میان این شرکتها انتخاب میکنند. بعد از این مرحله، قرارداد بسته و کار شروع میشود. بسته به نوع شرکت و مشتری، حوزهی فعالیت متفاوت خواهد بود؛ اما در کل هر شرکت در ازای دریافت هزینهی مشخص از مشتری با مشتری توافق میکند. پس مشتری متعهد به پرداخت دستمزد شرکت و شرکتهای تبلیغاتی نیز متعهد به انجام دادن پروژههای تبلیغاتی هستند.
آژانسهای تبلیغاتی در بیشتر کشورها و فرهنگها خوشنام نیستند. Fred Allen در این رابطه میگوید: ۸۵
درصد ماجرای آژانسهای تبلیغاتی، گیج شدن و ۱۵ درصد بقیهی آنهم کمیسیونی است که دریافت میکنند.
علتهای زیادی وجود دارد که باعث میشود آژانسهای تبلیغاتی به سمت کارهای غیرحرفهای میل پیدا کنند. نداشتن دانش لازم و کافی در حوزهی تبلیغات و استفاده از رسانههای در دسترس و روی دست مانده بهجای رسانهی تبلیغاتی مناسب برخی از این موارد هستند. ولی همیشه هم نمیتوانیم با دیدِمنفی به آژانسهای تبلیغاتی نگاه کنیم. شاید جملهی موریس هیت، دفاع مناسبی از آژانسهای تبلیغاتی باشد. موریس هیت بیان میکند که:
مشتریان خوب هستند که آژانس تبلیغاتی خوب را میسازند.
فروشندهی خوب کسی است که تبلیغات را فقط بهقصد معرفی کالا و خدماتش به مشتری انجام میدهد نه برای فریب دادن مشتری و مهمتر از همه آنقدر با صنعت تبلیغات و شرکتهای تبلیغاتی آشنا هست که خواسته و توقعات معقول و منطقی از این شرکتهای تبلیغاتی داشته باشد.