فروش بخش کوچکی از عملیات بازاریابی است و یکی از ارکان اصلی موفقیت در بازاریابی انتخاب نیروی متخصص برای سمت بازاریاب است. بازاریابی گردشگری فرآیندی مدیریتی – اجتماعی است که به وسیلهی آن کارگزاران آژانسهای هواپیمایی و مسافرتی، هتلها، ایرلاینها، اماکن گردشگری و از همه مهمتر خود گردشگر به یکدیگر متصل میشوند. وقتی یک فرد پس از فعالیتهای کاری و روزمرگی و برای رفع خستگیهای روحی و جسمی احساس نیاز به سفر میکند، بهدنبال این نیازT خواستههای وی نیز ایجاد میشود. این خواستهها اگر به بهترین نحو برآورده نشود، علاوه بر آنکه سفر خوبی برای وی نمیباشد و خاطرهساز نیست، ممکن است خستگی قبل وی را نیز دو چندان کند. انتخابهای محیطی، اجتماعی و فرهنگی برای مقاصد گردشگری بسیار امر مهمی است. هر مقصد یا اماکن گردشگری توسط بازاریابهای مستقیم یا غیرمستقیم تبلیغ و شناخته میشود.
بازاریابی غیر مستقیم
به عنوان مثال: وقتی افرادی محیطی گردشگری را تجربه کرده و از آن سفر رضایت داشتهاند، به سایر همکاران یا مسافرین خود و یا اقوام و دوستان پیشنهاد میدهند.
بازاریابی مستقیم
محیط گردشگری توسط افراد متخصص در صنف گردشگری به سایرین همکاران و یا مسافرین عادی پیشنهاد میشود. متاسفانه اخیرا در صنف گردشگری، خصوصا آژانسهای مسافرتی به جای استفاده از نیروهای با تجربه و کارآمد، از افراد مبتدی و کارآموز برای بازاریابی گردشگری استفاده میشود (بهدلیل پرداخت دستمزد و حقوق کمتر). این افراد علاوه بر اینکه نمیتوانند پاسخگوی سوالات جدید و از پیش تعیین نشدهی طرف مقابل باشند و وی را توجیه کنند، خود نیز پس از مدتی به عدم موفقت در فعالیت کاری خود پی برده و در بسیاری از مواقع، خود از کار استعفا میدهند؛ و پس از آن بهدلیل کسب تجربهی نه چندان خوب و با توجه به دریافت حقوق و پورسانت کم در تجربه گذشتهی خود، بهکل از شغل بازاریابی زده میشوند.
بهدنبال آن، مدیریت مجموعه که پس از استعفا یا اخراج و تعدیل بازاریابهای مختلف بیکفایت و غیرمتخصص، به عدم جذب تعداد قابل قبول گردشگر و توریست توسط بازاریاب پیبرده و از کار گردشگری در بازار بهنظر کساد ناامید میشوند. از ضعف توریستی سخن به میان میآورند و آن تعداد محدود همکار یا گردشگر که جذب شده بودند، پس از رسیدن به مقصد به عدم تطابق تبلیغات از پیش شنیده شده از جانب بازاریاب و تجربهی فعلی خود روبرو میشوند. و نارضایتی وی باعث تبلیغات منفی به سایرین میشود، مانند : با این شرکت کار نکنید ما هم گول زبان بازاریابش را خوردیم و قرارداد بستیم اما…. . بازاریابها کارشان تبلیغات دروغین است، گفتهی بازاریاب با چیزی که ما دیدیم و تجربه کردیم خیلی فرق داشت، اعتماد نکنید و … .
خود بنده تجربه داشتهام که بازاریابی برای معرفی شرکت کارگزاری دبی به آژانسی که در آنجا مشغول بودم آمد. از او سوال کردم که در خیابان شیخ زاعد هم هتلی دارید؟ گفت من خیابانها را نمیشناسم، باید تماس بگیرید از کانتر بپرسید. سوال کردم پایینترین نرخ هتل ۴ستارهی شما کدام هتل است؟ گفت نمیدانم در پکیج نوشته شده است. آخرین سوال را هم پرسیدم. گفتم امروز درهم ۱۰۵۰ است، شما حواله را چند میزنید؟ سوال کرد که حواله چیست؟!!!! و من درکمال ناباوری سعی بر کنترل خود کردم. چون وقت کاری من برای گوش دادن به تبلیغات بازاریابی بی اطلاع و تازه کار به هدر رفته بود. و او را به سمت درب خروجی راهنمایی کردم!
بازاریاب گردشگری باید چندین سال سابقهی کانتری نیز داشته باشد. با اصطلاحات گردشگری آشنایی کامل داشته باشد. و آنقدر در کار خود خبره باشد که توانایی پاسخ به سوالات از قبل پیش بینی نشده طرف مقابل را بهصورت استاندارد و قاطعانه داشته باشد. همچنین اطلاعات کامل از تاریخچهی شرکت یا مکانی که بازاریابی آن را به عهده دارد، داشته باشد و نیز قادر باشد با اطلاعاتی که از سایر رغیبها دارد، امتیازات مثبت شرکت خود نسبت به آنان را (خصوصا در کارگزاریها) بازگو کند. همچنین بازاریاب باید تسلط کامل و آگاهانه به تغییرات و برنامههای گذشته و آینده پکیج خود داشته باشد.
نوشته شده توسط نگین چپریان، مدرس بند ب