رسانهی تبلیغاتی
انجام تبلیغات شیوههای مختلفی دارد اما در یک نگاه کلی میتوانیم بگوییم که تبلیغات معمولا از بستر رسانههای تبلیغی به مخاطبان خاص خود منتقل میشود. بهطورکلی “رسانه” فرد، ابزار و یا موقعیتی است که در آن پیام از فرستنده به گیرنده منتقل میشود. رسانهی تبلیغاتی روی استراتژیهای تبلیغاتی اثرگذار است و در واقع هر استراتژی، رسانههای مخصوص خود را داراست. تعاریف زیادی در حوزهی علوم ارتباطات برای رسانه وجود دارد ولی چیزی که مهم است، مفهوم رسانهی تبلیغاتی است. رسانهی تبلیغاتی، وسیله یا ابزاری است که پیام و شعار تبلیغاتی یا پیام فروش یا بازاریابی ما را به مخاطبان خاص ما منتقل و آنها را به عکسالعمل وادار میکند. تیم آکادمی فرانگر به شما پیشنهاد میکند که قبل از مطالعه ادامه این مطلب به مقالهی تبلیغات – انواع و تاریخچه مراجعه کنید تا با تعریف تبلیغات و انواع آن آشنا شوید.
انواع رسانهی تبلیغاتی
معمولا رسانهها به سه دستهی کلی تقسیم میشوند:
- رسانههای ادراک حسی (زمان و مکان)
- رسانههای نشانههای شناختی (تصویر، خط و موسیقی)
- رسانههای فنی – انتقالی (رسانههای مکتوب، رادیو، تلویزیون و اینترنت)
در حوزهی تبلیغات بیشتر از دستهی سوم یعنی رسانههای فنی – انتقالی استفاده میشود. این رسانهها شامل رسانههای دیداری مثل تلویزیون، اینترنت، مجله و روزنامه و همچنین رسانههای شنیداری مثل رادیو میشوند.
از مهمترین رسانههای تبلیغاتی میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
-
رسانههای محیطی
یکی از شیوههای رایج در تبلیغات، استفاده از فضاهای محیطی است. بیلبوردها، تبلیغات در فضای مترو و اتوبوس و پخش کردن تراکت از انواع تبلیغات محیطی است. تبلیغات مختلف بهدلیل شکلهای مختلفی که دارند، میتوانند برای کسبوکارهای مختلف با بودجههای مختلف مفید باشند. هر کسبوکاری متناسب با بودجه و استراتژی تبلیغاتی خود میتواند از این روشها استفاده کند.
بعضی از افراد تبلیغات بیرون از خانه یا Out Of Home Advertising را با تبلیغات محیطی اشتباه میگیرند، اما باید این نکته را بدانیم که تبلیغات محیطی فقط یک زیرمجموعه از تبلیغات بیرون خانه است و وقتی از تبلیغات بیرون خانه حرف میزنیم، مجموعهی بسیار گسترده از انواع رسانههای تبلیغاتی را مدنظر قرار میدهیم.
-
رسانههای چاپی
از مزایای تبلیغ با رسانههای چاپی این است که تبلیغ نسبت به سایر رسانهها با هزینهی کمتری انجام میشود و کسبوکارهای کوچک با بودجههای محدود میتوانند بهراحتی از آن استفاده کنند. روزنامهها و سایر رسانههای چاپی مثل مجلات، مخاطبان خاصی دارند و تبلیغکنندگان میتوانند سراغ همان مخاطبان خاص بروند. این خاصیت رسانههای چاپی راه خوبی برای جلوگیری از هدر رفتن بودجهی تبلیغات محسوب میشود.
-
اینترنت
اینترنت رسانهای با توان بسیار گسترده و بالاست و شرکتهای کمی هم توانستهاند از آن بهصورت موفق آمیز برای تبلیغات خود استفاده کنند. اینترنت بهعنوان یک رسانهی پویا و خلاق برای آگهیهای تبلیغاتی ظهور کرده است و میتواند بهعنوان یک رسانهی تبلیغاتی مهم برای شرکتها عمل کند. از مزایای دیگر این رسانه میتوانیم بهسرعت بالای آن در نقلوانتقال پیامهای تبلیغاتی اشارهکنیم.
-
تلویزیون
تلویزیون یکی از مهمترین و اثربخشترین رسانههای تبلیغاتی در طول تاریخ است. رسانهای که روزبهروز مخاطبهای آن زیاد میشود و دسترسی گستردهای به کسبوکارها میدهد. کسبوکارها میتوانند به شکلهای مختلف تبلیغات تلویزیونی داشته باشند، مثل حمایت از شبکههای تلویزیونی و…
-
بنرهای تبلیغاتی
بنرهای تبلیغاتی در بعضی وبسایتهای خاص نمایش داده میشوند و معمولا بر اساس تعداد بازدیدکننده فروخته میشوند؛ اما نکتهی مهمی که در مورد بنرهای تبلیغاتی وجود دارد این است که زمانی که تبلیغ به نمایش گذاشته میشود، ممکن است کاربر آن را مشاهده نکند که این مشکل هم با استفاده از ویدیوها و ویجکتها قابلحل است.
انتخاب رسانههای تبلیغاتی
یکی از مهمترین دغدغههای کسبوکارها این است که کدام رسانه را برای تبلیغات خود انتخاب کنند. در مورد این موضوع باید بیان کنیم که کسبوکارها معمولا دو نوع رویکرد دارند:
- رویکرد تمرکز رسانهای
- رویکرد پراکندگی رسانهای
در “رویکرد تمرکز رسانهای” کسبوکارها تمام بودجهی خود را فقط صرف چند رسانهی خاص میکنند و از خیلی از رسانههای دیگر استفاده نمیکنند. بعضی از کسبوکارها بهدلیل اینکه از اثربخش بودن سایر رسانهها مطمئن نیستند و یا از ترس اینکه استفاده از چند رسانهی مختلف باعث شود مشتریان دچار اشتباه شوند و از برند رقیب خرید کنند،، این رویکرد را دارند. ولی در “رویکرد پراکندگی رسانهای” کسبوکارها بدون محدودیت و با بودجههای زیاد از تمامی رسانهها استفاده میکنند.
نکتهی مهم دیگری که در بحث انتخاب رسانهی تبلیغاتی وجود دارد، توجه کردن به نوع و ماهیت محصولات است. مثلا اگر یک محصول مخاطب عام دارد، از رسانههای گروهی و ارتباط جمعی مثل تلویزیون، رادیو و روزنامه استفاده کنیم و اگر یک محصول مخاطب خاصی دارد از استراتژیهای نقطهی فروش استفاده کنیم.