همانطور که در درسنامه چهارم – شبکههای اجتماعی (اینستاگرام) گفته شد، در این جلسه میخواهیم نحوه فعالیت در لینکدین و تلگرام را باهم بررسی کنیم. در ابتدای بحث به تلگرام میپردازیم.
تلگرام
تلگرام یک نرم افزار پیام رسان است که در سالهای اخیر ضریب نفوذ بالایی در بین مردم داشته است به طوری که از بچه ۱۰ ساله تا آدم ۶۰ ساله میانگین هر روز در حال استفاده از آن هستند. دسترسی و استفاده از آن بسیار ساده است، سرعت بالایی دارد و کاملا رایگان است! این نرمافزار هم نسخه تحت وب و هم موبایل را پشتیبانی میکند؛ و همه فرمتهای داده را میشود با آن ارسال کرد. از همه مهمتر این که امنیت بالایی دارد. جالب است بدانید که برای هک کردن تلگرام جایزه ۲۰۰ هزار دلاری در نظر گرفته شده است که به عبارتی میشود ۷۰۰ میلیون تومان برای هر کسی که بتواند اطلاعات رمزگذاری شده این شبکه پیامرسان را هک کند!
روزانه بیش از ۱۵ میلیارد پیام در تلگرام جابجا میشود. یعنی بیش از ۲ برابر جمعیت کره زمین! خب با همه این توضیحات که نشان دهنده اهمیت استفاده از این نرمافزار پیام رسان است، برویم سر این بحث که ما چطور میتوانیم از تلگرام برای بازاریابی و معرفی آژانس مسافرتی و یا کسبوکار گردشگری خود استفاده کنیم. در ابتدای بحث بهتر است به این نکته اشاره کنم که استراتژی هشتکگذاری که در جلسه قبل برای اینستاگرام مطرح شد را برای تلگرام هم بهتر است مد نظر داشته باشید تا پستها دستهبندی خوبی داشته باشند.
همانطور که جلسه قبل به آن اشاره کردیم، سعی کنید موضوعات متنوعی را در کانال تلگرامتان منتشر کنید؛ اما به این نکته توجه کنید که این تنوع در راستای راهبردهای فعالیتتان در شبکههای اجتماعی باشد. برندهایی که هیچ نوع راهبرد و هدف مشخصی برای شبکه اجتماعی نداشته باشند نمیتوانند پیامهای موثری را به مخاطبان ارائه کنند و ارتباطات به نظر ناممکن و گیجکننده خواهند رسید.
باید پیامی واضح، اهداف قابلسنجش، سیاست رسانه اجتماعی و یک تقویم انتشار مطالب داشته باشید. بدون اینها خواهید دید که فقط کورکورانه محتوا خود را منتشر کرده و برند خود را ضعیف و ضعیفتر میکنید. یک استراتژی مشخص برای رسانه اجتماعی، شما را در مسیر درست ارائه محتوای کاربردی و گیرا که برای مخاطب جذاب و بهیادماندنی باشد قرار میدهد.
سعی کنید تخفیفهایی را در کانال قرار بدهید. به عنوان مثال شنبهها میتوانید پستی داشته باشید با تگ ” اول هفته را با من سفر کن” و در آن تخفیفهایی برای مقاصد سفر را ارائه بدید. میتوانیم در ابتدای راهاندازی کانال با بقیه کانالهای مرتبط با موضوع خودمان تبادل اعضا کنیم، البته این موضوع را باید به صورت مداوم پیگیری کنیم. نکته مهم این است که نگهداشتن افراد مهمتر از افزایش عضو است. در نتیجه، ما خیلی باید به آن توجه کنیم و محتوای مناسب برای انتشار در کانال را تولید کنیم.
خب تا اینجا مسائلی را که یک آژانس و یک ایرلاین لازم بود در مورد نحوه فعالیت در تلگرام بداند را بیان کردیم! اجازه بدهید ادامه مبحث را به یک شبکه اجتماعی دیگر به اسم لینکدین اختصاص بدهیم!
لینکدین
لینکدین در سال ۲۰۰۳ آغاز به کار کرد، دفتر مرکزی آن در کالیفرنیا است و به بیش از ۲۰ زبان زنده دنیا قابل دسترسی است. سهم کاربران ایرانی از لینکدین تنها ۱.۵ میلیون نفر از جمعیت ۴۰۰ میلیون نفری این شبکه اجتماعی است!
افراد در لینکدین رزومه کاری خودشان را به نمایش میگذارند و در مورد تخصصهای خودشان صحبت میکنند و علایقشان را مینویسند. لینکدین کاربرد متفاوتی با شبکههای اجتماعی مثل فیس بوک دارد. هدف در فیس بوک بیشتر دوستیابی است و یک شبکه اجتماعی شخصی است اما لینکدین یک شبکه اجتماعی برای کسبوکار حرفهای است.
در لینکدین قابیلت تایید (endorse) مهارتهای دیگران وجود دارد که نشان دهنده صحت ادعای فرد در مورد مهارت آن است. هدف اصلی استفاده از لینکدین نمایش تخصص و هویت کاری، اشتراک دانش و مهارت، ایجاد شبکه و برقراری ارتباط است.
استفاده از لینکدین را به شرکتها و موسسات بزرگ توصیه میکنیم. از جمله نکاتی که باید شرکتها در صفحه رسمی لینکدین خودشان مدنظر داشته باشند این است که شرکت باید اطلاعات مناسبی را در صفحه لینکدین خودش قرار بدهد و پستهای جدید را بهطور منظم در صفحه خودش درج کند. به عنوان مثال تعداد یک پست در هفته مناسب است! و بهتر است ادامه مطلب به سایت اصلی لینک داده بشود.
اطلاعاتی از جمله آدرس شرکت، کدپستی، زمینه فعالیت شرکت و مواردی از این قبل باید در صفحه لینکدین شرکت قرار داده بشود. در صفحه اصلی باید توضیحاتی درمورد شرکت نوشته بشود، توضیحات باید شامل تاریخ شروع به کار شرکت، هدف شرکت، چشم انداز و ماموریت شرکت، معرفی خدمات و شعار سازمانی شرکت باشد.
برای جمعبندی مباحث این جلسه میخواهم به اشتباهاتی که اکثر کسب وکارها در استفاده از شبکههای اجتماعی مرتکب میشوند اشاره کنم. اولین موضوع مهم این است که قطعا داشتن فالور زیاد در یک شبکه اجتماعی جذاب است، اما به خاطر داشته باشید که تعداد فالور زیاد اولویت اول شرکتها در شبکههای اجتماعی نیست. به عنوان مثال ما ده هزار فالور داریم که از این تعداد ۲۰ مشتری ایجاد شده است. یعنی اگر ما ۱۰۰ هزار فالور داشته باشیم دویست مشتری ایجاد میشود یعنی طبق این منطق نرخ تبدیل ۰٫۰۲ است و این یعنی ما به این نرخ تبدیل رضایت دادهایم! زیاد شدن تعداد فالورها مهم است، اما اولویت اول نیست. امروزه بیشتر بر افزایش نرخ تبدیل تاکید میشود. تنوع محتوا را فراموش نکنید. همانطور که قبلا هم به آن اشاره کردیم به سختی میتوانید صفحهای را پیدا کنید که با یک محتوای یکسان، توانسته باشد برای یک مدت طولانی مخاطب خود را حفظ کند.
نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که از محتوای ناقص استفاده نکنید. بهعنوان مثال اینکه گاهی اوقات مشاهده میشود برخی کانالها پستهایی با این عنوان قرار میدهند : برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت مراجعه کنید. محتوای ناقص مخاطب را عصبی میکند، پس سعی کنید محتوایتان تا حد امکان ناقص نباشد. استفاده از محتوای یکسان برای همه شبکههای اجتماعی یکی دیگر از خطاهای رایج است. هر کدام از شبکههای اجتماعی نیازمند بازآفرینی محتوا هستند. به عنوان مثال ما یک مصاحبه ترتیب دادهایم. شاید سایت شرکت محل مناسبی برای بازنشر کل متن مصاحبه باشد، در لینکدین میتوانیم چند جمله کلیدی از مصاحبه را قرار دهیم. در اینستاگرام هم بهتر است صرفا عکسی از این رویداد را قرار دهیم.
کاملا قابل درک است که یک برند در صفحه اینستاگرام خود، فالورها و مخاطبان را به پیگیری اکانت لینکدین یا تلگرام خود دعوت یا تشویق کند؛ اما این کار نباید بهصورت پیوسته انجام بشود! نکته دیگر در مورد فرکانس حضور در شبکههای اجتماعی است. یک صفحه آژانس مسافرتی در اینستاگرام ممکن است در روزهای عادی، هفتهای چهار پست منتشر کند؛ اما همزمان با فصل تعطیلات، تعداد پستها به چهار عدد در روز افزایش پیدا میکند. در کل هدف ما engagement یا درگیر شدن مخاطب با هر پست است. تعداد پستها نباید آنقدر زیاد باشد که فرد بیعلاقه بشود و همچنین نباید آنقدر کم باشد که درگیری ذهنی فرد با حساب کاربری ما را کاهش بدهد.
در آخر هم گفتن این نکته ضروری است که اگر امروز ما در شرکت یا سازمان خود تصمیم بگیریم که در شبکههای اجتماعی حضور پیدا کنیم و فردا برای تمام آنها حساب کاربری بسازیم، نشان دهنده داشتن استراتژی حضور در فضای آنلاین نیست. بلکه مشخصا نشان میدهد که مجموعه ما هیچ نوع استراتژی برای حضور در فضای آنلاین ندارد! چون باید تا حد امکان قبل از اعلام رسمی حضور در شبکههای اجتماعی، حجم مناسبی از محتوای اولیه تولید و منتشر بشود. همیشه فرض را بر این بگذارید که اگر کسی یک بار صفحه شما را بازدید کرد و رضایت آن تامین نشود، احتمال بسیار کمی وجود دارد که دوباره به صفحه شما برگردد.
امیر قهرمانی مدیر آکادمی فرانگر