بسیار سفر باید، تا پخته شود خامی …
از دیرباز تاکنون سفر همواره یک تجربه جدید، یک چالش، یک نوع حس رها شدن در دنیای خود و سبک مهارت جدید میباشد.
شاید زمانی که ابنبطوطه، جهانگرد مسلمان بیش از ۲۳۰ هزار کیلومتر (از ایتالیا به اندونزی) را پشت سر گذاشت یا مارکوپولو زمانی که فقط ۱۷ سال سن داشت و دست در دست پدرش عازم آسیای دور شد، فکرش را هم نمیکرد که زمانی توماس کوک انگلیسی با برنامهریزی یک سفر گروهی در انگلستان، یک کسبوکار پرسود را شروع خواهد کرد.
کسبوکاری که امروزه بهعنوان یک صنعت مهم از آن یاد میشود.
زمانی که توماس کوک در حال برنامهریزی یک سفر گروهی در انگلستان بود، یکی از بزرگترین چالشهای او مهیاکردن اقامتگاه برای مسافرانش بود. در سال ۱۸۶۴ که توماس کوک گروه مسافران خود را به رم و ناپل اعزام میکرد، اقامتگاههایی شبیه هتلهای امروزی وجود داشت.
رفتهرفته تعداد مسافران توماس افزایش مییافت؛ مسافرانی که معمولاً از ردههای نسبتاً بالای جامعه بودند و انتظار داشتند در هتلهای باکیفیتتری اقامت داشته باشند. کسبوکارهای زیاد شبیه توماس کوک ایجاد شد که همین امر باعث بالا رفتن سطح استاندارد اقامتگاهها و وسایل حملونقل شد.
باوجود ایجاد تورهای گروهی کوچک و بزرگ در سطح اروپا، اما توماس کوک همچنان سردمدار و پیشرو صنعت گردشگری بود. توماس توانست با هتلها مذاکره کند و به همین منظور کوپنهایی صادر کرد که در ازای ارائه آن کوپنها به هتل، به مسافران اقامت داده میشد. کوپنهایی که امروز به “ووچر” معروف هستند.
چیزی که واضح است صدور این کوپنها و هماهنگیهای لازم در آن زمان به این سادگی نبود. امروزه با گسترش تکنولوژی و ارتباطات تنها با چند کلیک میتوان هتل، نوع اتاق، نوع سرویس هتل، قیمت و حتی اطلاعات دقیق در مورد موقعیت هتل و عکسهای اتاق را مشاهده کرد.
همانطور که گفته شد صنعت گردشگری یکی از صنایع مهم و پرسود هر کشور میباشد علاوه بر این یکی از معیارها و ویژگیهای یک کشور توسعهیافته با رونق یا رکورد این صنعت سنجیده میشود اما یکی از مهمترین حلقههای این زنجیره، هتل و هتلداری میباشد. همان حلقهای که در صنعت گردشگری ایران گمشده است.
ساخت و ایجاد یک هتل، گردشگران خارجی را جذب و باعث خروج گردشگران داخل از کشور میشود. علاوه بر آن بهطور مستقیم و غیرمستقیم ایجاد شغل میکند و نرخ بیکاری را کاهش میدهد به همین دلیل است که هرروز هتلها سطح استاندارد خدمات خود را بالا میبرند. کارکنان خود را آموزش میدهند. هتلهای زنجیرهای شکل میگیرد. سالیانه میلیاردها دلار سود به جیب میزنند.
به قلم عباس جعفری فعال در حوزه گردشگری