مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده، مالیات غیر مستقیمی است که مصرفکننده (خریدار) آن را به همراه بهای خرید کالا یا خدمات میپردازد و دریافتکننده (فروشنده) موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند. از آنجا که خود فروشنده نیز ضمن خرید اولیه چنین مالیاتی را پرداخته ولی مصرفکننده محسوب نمیشود، بنابراین او حق دارد کل مالیاتهای ارزش افزوده پرداختی خود را از کل مالیات بر ارزش افزودههای دریافتی کسر کرده و مابه التفاوت را به دولت بپردازد.
مالیات بر ارزش افزوده در سال ۱۳۹۷ کماکان ۹% میباشد که شامل ۶% مالیات و ۳% عوارض است در مورد فروش ایرلاینها ۹% ارزشافزوده با پر کردن صورتحساب خرید و فروش و دریافت کد اقتصادی و مشخصات کد پستی، شناسهی ملی، آدرس و شمارهی قبض، مبلغ ارزشافزوده را (درآمد خالص×۹%) از مبلغ چک ارسالی کسر میکنیم؛ ولی در مورد شرکتها و آژانسهایی که کار میکنیم طی فاکتور خرید و فروش که پشت نمره و شماره دارد و در دو نسخه است، نسخهی سفید و اصلی را ارسال و نسخهی دوم را ذخیره میکنیم.
در مورد تور و فروش آن هم به همین شکل عمل میکنیم، ارزشافزودهی آن را محاسبه میکنیم و در حساب ارزشافزوده ذخیره میکنیم؛ اما در این مورد محاسبه فرق میکند. اول اینکه با واحد حسابداری شرکت طرف قرارداد، مکاتبه و سپس فرم خرید و فروش را برای آنها ارسال میکنیم که دو حالت دارد یا میتوانیم از مبلغ پرداختی آنها کم کنیم یا گزارش سه ماهه خرید را داشته باشیم و بر اساس آن ارزشافزوده را اعلام کنیم و طی واریزی یا چک، مبلغ ارزشافزوده را به آنها ارسال کنیم؛ سندی که ثبت میشود به این صورت میباشد:
دارایی جاری/ بانک/ صندوق (بدهکار)
سایر حسابهای پرداختی/ ارزشافزوده/ تور (بستانکار)
ارزش افزوده خرید
زمانی که خرید کالا دارای فاکتور رسمی همراه با گواهی ارزش افزوده باشد در این حالت برای هزینههایی که انجام میدهیم سندی به شرح زیر میزنیم:
هزینهها / هزینه های عمومی و اداری (بدهکار)
سایر حسابهای پرداختی/ ارزشافزوده (بدهکار)
بانک/ صندوق (بستانکار)
مهلت ارائهی اظهارنامهی مالیات بر ارزش افزوده، تا ۱۵ روز پس از پایان دورهی مالی سهماهه است؛ مهلت پرداخت نیز در همین بازه تعریف میشود؛ لازم به ذکر است مودیان میتوانند با ارائهی برخی مدارک نسبت به درخواست تقسیط مالیات بر ارزش افزودهی خود اقدام کنند.
طریقهی ارسال اظهارنامهی مالیات بر ارزش افزوده بدین شرح است که یک گردش سه ماهه از درآمدها و هزینهها گرفته و تمام فاکتورهای خرید که ارزش افزوده به آن تعلق گرفته و دارای گواهی ارزشافزوده میباشد ، ۹% ارزشافزوده دریافتی به عنوان اعتبار ما در اظهارنامه محاسبه میشود؛ توجه داشته باشید زمانی که خریدی صورت میگیرد و در فاکتور ۹% ارزش افزوده اضافه شده از صادرکننده فاکتور درخواست ارائه گواهی که تاریخ آن معتبر باشد را داشته باشید.
بیشترین درآمد آژانس از فروش بلیط هواپیما و تور و چارتر و قطار میباشد و از درآمد حاصل از این سرفصلها ترازی سه ماهه بابت گزارش ارزش افزوده و خرید و فروش فصلی گرفته میشود؛ جمع این اعداد در قسمت فروش ثبت میشود و ۶ و ۳ درصد طبق آن محاسبه میشود .
در قسمت خرید، ارزش افزودهی فاکتورهایی که بابت تور و یا بلیط و یا دارایی و یا هزینه از آژانس دریافت شده باشد، قید میشود؛ یعنی جمع خرید و ارزش افزوده آن در قسمت خرید وارد میشود که اختلاف این دو یعنی خرید و فروش به عنوان بدهی و یا طلب از دارایی در نظر گرفته میشود و در انتهای اظهارنامه ارزش افزوده محاسبه میگردد.
اگر میزان خرید با ارزشافزوده کمتر از فروش باشد، مابه التفاوت آن باید طی ۲ عدد فیش پرداخت شود که این دو قبض در پایین اظهارنامه بعد از ارسال دیده میشود که این قبوض دارای شناسه قبض و شناسه پرداخت هستند که از طریق درگاه بانک ملی میتوانیم پرداخت کنیم؛ در صورتی که عدد بزرگ باشد و پرداخت آن برای آژانس به علت کمبود نقدینگی سخت باشد میتوان بخشی از آن را به عنوان پیش پرداخت، پرداخت کنیم و مابقی را طی چند فقره چک تسویه کنیم.
اگر میزان خرید با ارزش افزوده بیشتر از فروش باشد، میتوانیم درخواست عودت وجه را کنیم و یا بستانکاری را به فصل بعدی منتقل کنیم؛ باید توجه داشته باشید که حتما جمع فروش و درآمد چهار فصل سال با عدد میزان درآمد کل سال که در اظهارنامه عملکرد قید میکنیم، برابر باشد.
در زمان ارسال اظهارنامه و پرداخت قبوض مالیات ارزش افزوده این سند ثبت میشود:
حسابهای پرداختنی/ ارزش افزوده پرداختنی (بدهکار)
بانک/ اسناد پرداختنی (بستانکار)