صورت معاملات فصلی
بر اساس ماده ۱۶۹ مالیاتهای مستقیم اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون که حسب اعلام سازمان امور مالیاتی کشور موظف به ثبتنام در نظام مالیاتی میشوند، مکلفند برای انجام معاملات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحسابها، قراردادها و سایر اسناد مشابه درج و فهرست معاملات خود را به سازمان مذکور ارائه کنند.
عدم صدور صورتحساب یا عدم درج شماره اقتصادی خود و طرف معامله یا استفاده از شماره اقتصادی خود برای دیگران و یا استفاده از شماره اقتصادی دیگران برای معاملات خود، حسب مورد مشمول جریمهای معادل دو درصد مبلغ مورد معامله میشود؛ همچنین عدم ارائه فهرست معاملات انجام شده به سازمان امور مالیاتی کشور از طریق روشهایی که تعیین میشود مشمول جریمهای معادل یکدرصد( ۱%) معاملاتی که فهرست آنها ارائه نشده است، میباشد.
صورت معاملات فصلی به چه طریقی باید ارسال شود؟
ارسال صورت معاملات فصلی میتواند به صورت آفلاین یا آنلاین و از طریق الکترونیکی انجام شود؛ نرمافزار صورت معاملات فصلی را میتوان از سایت www.tax.gov.ir دریافت کرده و نصب کنیم.
وضعیت معاملات کوچک در لیست معاملات فصلی
برای معاملات که گردش مالی عمده ای برای شرکت محسوب نمیشوند و جزء معاملات کوچک هستند ذکر صورت کامل و جزئی معامله لازم نبوده و فقط باید به صورت عنوان در یک مجموعه فهرست وار به سازمان امور مالیاتی ابلاغ گردند.
حد نصاب معاملات کوچک سال ۹۷ تا سقف ۲۵۰ میلیون ریال، معاملات متوسط با مبلغ بیش از سقف معاملات کوچک و تا سقف ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال و معاملات بزرگ با مبلغ برآورد اولیه بیش از ۲میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال تعیین شد.
درآمدها تا ۱۰% معاملات کوچک یعنی ۲۵/۰۰۰/۰۰۰ ریال ملزم به وارد کردن کد اقتصادی و یا شماره ملی نیستند؛ البته کل خرید یا فروش کالا و خدمات در طول سال باید کمتر از این میزان باشد.)
لزوم کد اقتصادی در ارسال معملات فصلی
برای ارسال صورت معاملات فصلی باید سازمان ها و شرکت ها اقدام به دریافت کد اقتصادی نمایند و پس از اخذ کد اقتصادی صورت معاملات فصلی خود را با کد اقتصادی دریافت شده به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند . اگر کد اقتصادی دیر صادر شود و احتمال گذشتن زمان ارسال صورت معاملات فصلی وجود داشته باشد مودیان باید با نام و نام خانوادگی و کد ملی خود اقدام به ارسال صورت معاملات فصلی نموده و هیچ عذری در این خصوص پذیرفته نیست.
لازم به توضیح است صورت معاملات فصلی یک اطلاعرسانی از وضعیت فروش و خرید و هزینههای صورت گرفته است که باید ارسال کنیم و عدم اطلاعرسانی متقابل جریمه در پی دارد.
از آنجایی که آژانسها فقط نماینده فروش میباشند فقط از خدمات ارائه شده ارزشافزوده پرداخت خواهد کرد که این مبلغ را نیز از شرکت هواپیمایی دریافت میکند ولی در مشکلاتی که در چند سال اخیر به وجود امده است شرکت هواپیمائی آژانس را به عنوان خریدار در صورتهای فصلی اعلام میدارد ( قطر – ترکیش – امارات ) که با جلسات مکرر این موضوع نیز حل شده است.
در خرید و فروش فصلی هرگونه خرید و فروش کالا و خدمات بالای حداقل ۱۰% معاملات کوچک سال جاری باید اعلام گردد؛ چه فاکتورها شامل ارزش افزوده باشند و چه نباشند بنابراین وقتی از شرکتی خرید و یا فروشی انجام پذیرد باید در قسمت خرید و یا فروش، اشخاص حقوقی را انتخاب کرده و شناسه ملی یا کد اقتصادی وارد شود و همچنین کالای مورد معامله، آدرس و شهر و استان فروشنده و خریدار به همراه مبلغ فاکتور از موارد الزامی و ستاره دار میباشد.
علاوه بر خرید و فروش های با فاکتور رسمی، تمام هزینههایی که برای آژانس انجام شده است اعم از ایاب و ذهاب و آبدارخانه و … به غیر از هزینه حقوق و شارژ ساختمان و هزینه اجاره و کارمزد های مالی ، مابقی باید به صورت تجمیعی اظهار گردد. مغایرت بین ۴ فصل ارسالی با اظهارنامه عملکرد ، طبق ماده ۱۶۹ قانون مکرر جریمه دارد.
آژانسها به عنوان فروشنده خدمات به شرکتهای هواپیمایی میباشند بنابراین کمیسیونی که به آژانس پرداخت میگردد باید به عنوان مبلغ فروش در معاملات فروش فصلی اعلام گردد در اینجا خریدار هم شرکتهای هواپیمایی هستند ولی در مورد تور، خریدهایی که از بیمه و یا کارگزار و یا آژانس دیگر و … انجام گیرد باید به صورت جداگانه ذکر گردد.