همانطور که در جلسات قبل گفته شد، هدف از سری جلسات گفتگو با آقای شهمیری، ارائه یک دید کلی و آشنایی با موضوع کار در آژانسهای هواپیمایی و مسافرتی است که مسائل مختلف مربوطه به آن از جمله انواع پرواز و … نیز معرفی و توضیح داده میشود.
مطالبی که در ادامه ارائه شدهاند، همگی از زبان جناب آقای شهمیری است. اگر جزء کسانی هستید که علاقهمند به آشنایی و کار در این حوزه هستند، در این سری جلسات همراه آکادمی فرانگر باشید.
نقدینگی آژانس هواپیمایی
۹۰ % تجارتها در ایران دچار مشکل شده و دلیل آن این است که نقدینگی کم میآورند. یعنی فرض کنید برای یک گروهی یک هتل در اصفهان گرفته شده و ۱۰۰ میلیون به هتل بابت آن داده شده است، حال بایستی این پول از مشتری گرفته شود. پس ما زودتر پول را پرداخت میکنیم و منتظر پرداخت مشتری میمانیم. یک مشکلی که ایجاد میشود این است که تا زمانی که مشتری بخواهد پول خود را پرداخت کند، ما عقب میمانیم. لذا شرکت یک تنخواه گردان دارد و یک مقداری پول در آن وجود دارد تا پول هتل و … را زودتر بدهد. تا زمانی که بخواهیم پول را از مشتری بگیریم، یک مدتی طول میکشد. مثلا یک تولیدکننده ساختمان، از آهنفروش آهن میخرد و پول آن را ۱۵ روز دیگر پرداخت میکند، در نتیجه تولیدکننده آهن دیگر پول برای تولید آهن و فروش به مصرف کنندهی دیگر ندارد و اینگونه چرخ اقتصاد فلج میشود. در دنیای خارج، برای این مشکل راه حلی ایجاد کردند که نام آن را “کارت اعتباری (Credit Card)” گذاشتهاند. بنابراین برای پرداخت، غیر از Cash، کارت اعتباری هم وجود دارد.
کارتهایی که همهی ما استفاده میکنیم Debit Card نام دارد.Debit Card یعنی در حساب صاحب کارت پول هست و هرموقع که خرید میکنیم از حساب پول برداشته میشود.
Credit Card یعنی به دلیل شغل، سابقهی تجارت، داراییها و …، سیستم بانکی به فرد یک اعتبار میدهد. مثلا به یک کارمند ۲۰۰۰ دلار و به یک تاجر ۱۰۰۰۰۰ دلار اعتبار میدهند. پس پشت این اعتبار هیچ پولی وجود ندارد. با این Credit Card خرید انجام میشود و مثلا ظرف یک ماه (یک مدت زمان تعیین شده) بایستی پول آن پرداخت شود. بهطوری که اگر در فرصت تعیین شده پرداخت صورت نگیرد، طبق تعرفهی سیستم بانکی مقداری که معمولا معادل با همان سود بانکی است به بدهی اضافه میشود (بهعنوان مثال به ازای هر ماه دیرکرد، ۳۰% به بدهی اضافه میشود). اما معمولا چون بحث اعتبار وجود دارد، پرداختها با دیرکرد صورت نمیگیرد، چون اگر اعتبار خراب شود، دیگر هیچ خریدی نمیتواند انجام دهد.
از طرفی بانک هم آنقدر ضمانت از فرد میگیرد که اگر پرداخت را انجام نداد، قدرت مواجهه با وی را داشته باشد. بنابراین از زمانی که فرد خرید با کارت اعتباری را انجام میدهد تا زمانی که پرداخت میکند، مسئولیت به عهدهی شرکت ارائهدهنده کارت اعتباری است. به عنوان مثال، این اعتباردهندهها به ارمیترا میگویند که هر مشتری که با کارت اعتباری از شما خرید کرد، ما پول آن را فردا به حساب شما میریزیم و ما خودمان با مشتری طرف حساب هستیم و پول را از وی خواهیم گرفت. اما شرکتهای اعتباردهنده میگویند که به دلیل اینکه ما داریم این پول را فوری به شما میپردازیم و با ایجاد فلج اقتصادی در شما مقابله میکنیم، شما بایستی ۱%، ۲% یا ۳% از این مبلغ را به ما بدهید. پس شرکت کارت اعتباری در اینجا نیز سود میبرد. بنابراین فروشنده هم بایستی براساس قراردادی که با شرکت کارت اعتباری میبندد، درصدی روی مبلغ فروش خود بکشد تا بتواند این درصدی که به این شرکتها میدهد را تامین نماید.
شرکت ارمیترا و یا هر شرکت دیگری این قدرت و زور را ندارد که پول خود را از مشتری بگیرد، ولی سیستمهای بانکی این قدرت را دارند.
امروزه در سیستمهای فروش اینترنتی از Debit Card استفاده میشود که در این حالت بین مبلغ خرید و مبلغی که از حساب بانکی کم میشود، هیچ تفاوتی وجود ندارد. اما اگر قرار باشد در آینده مثلا از کارتهای اعتباری برای خرید استفاده شود، باید دقت کرد که درصدی روی قیمت کالا اضافه شود.
Credit Card در دنیا اسامی مختلفی دارد مثلا Visa Card، Master Card ، American Express Card، Euro Card و … دارد که هیچ کدام نام آن سیستم بانکیای که اعتبار را داده است، نیست. مثلا یک بانک یک اعتبار به فرد میدهد و میگوید این اعتبار براساس استانداردهای Visa Card است و داور بین ما قوانین آن است.
همهی Gift Cardها زیرمجموعهی Debit Card هستند که به عنوان هدیه استفاده میشود.
در ایران سیستم کارت اعتباری هنوز بهطور کامل راه نیفتاده است، ولی بایستی ایجاد شود و شرکتها به مشتری که پول ندارد نگویند نمیتوانم به تو کالا بفروشم، چون نمیتوانم آن را وصول کنم.
مالیات یک بحث بسیار مهم است و چیز بدی نیست و نباید با آن مخالفت شود، مگر اینکه کسانی که افراد عادی هستند، مالیات را بپردازند ولی کسانی که پولشویی میکنند از پرداخت آن طفره بروند. در این حالت اختلاف ایجاد میشود. اگر همه مالیات بدهند چون به نفع همه خرج میشود، چیز بدی نیست. اگر پول صاحب داشته باشد و مالیات آن پرداخت شود، همه چیز عالی خواهد بود.
کاری که دولت کرده این است که از انتهای قضیه شروع کرده است و مثلا میگوید هر ساختمانی که ساخته و فروخته میشود، باید ۲% مالیات دهد چون سود کرده است. اگر کسی ادعا کند که سود نکرده است، فاکتورهای خرید آهن و سیمان و مواد اولیه از وی گرفته میشود تا صدق حرف وی تایید شود و در صورت لزوم مالیات از این تامینکنندگان گرفته شود.
پارامترهای مختلفی در بررسی قدرت یک ایرلاین تاثیر دارد که عموما مهمترین آن اندازهی ایرلاین است.
نکتهای در مورد هتل
برای ورود یک فرد به هتل روز ورود و خروج وجود دارد( Check-in Day/ Check-out Day). در ۹۰% هتلهای دنیا ساعت ورود و خروج هتل ، بهترتیب ۱۴:۰۰ و ۱۲:۰۰ است. یعنی ساعت ۱۲ باید اتاق را تحویل داد و ۲ ساعت هم زمان برای آماده کردن اتاق برای نفر بعدی نیاز است. دو استثنا در این حالت وجود دارد. یکی Early Check-in است به این معنا که یک نفر میگوید من هر زمان که برسم میخواهم به اتاقم بروم. حالت بعدی این است که فرد مثلا میگوید ساعت پرواز من ۸ شب است و من میخواهم در اتاق استراحت کنم و دیرتر اتاق را تحویل دهم که اسم این حالت Late Check-Out است. برای استفاده از هرکدام از این حالات باید پول بیشتر داد که گاهی پول نصف یک روز یک اتاق گرفته میشود. در بعضی از مکانها مانند کیش، اگر پرواز ساعت ۱۲ شب باشد، میتوان ساعت ۱۲ ظهر Check-out کرد و چمدانها را در هتل گذاشت و بقیه زمان را در بازارهای کیش سپری کرد. اما گاهی بهدلیل هوا و … نمیتوان این کار را کرد.
نکتهای در مورد تور
نوشتن برنامهی تور یا پکیج تور خیلی سخت است چون با تغییر حتی یک کلمه از آن، نرخ عوض میشود. استفاده از تلفن برای گفتن همهی اطلاعات سخت است از طرف دیگر استفاده از سایت هم کار Update کردن را مشکل میکند. کسی که نرمافزار مینویسد باید خودش را جای کسی بگذارد که میخواهد اطلاعات تور را وارد این سیستم بکند، بنابراین باید تعیین کند که طراحی چگونه باشد که فرآیند Update کردن به سرعت انجام شود. در نوشتن برنامه برای تور، بایستی همهی حالتهای مختلف در نظر گرفته شود، مثلا انواع ترانسفرها (اتوبوس، ون، ماشین شخصی و …) لحاظ شود.
اگر یک سایت ایجاد کردیم و از آن استقبال نشد، مشکل از خود ماست چون یک چیزی را ندیدیم و نگاه جامع نداشتهایم.