تا اینجا مقداری از مطالبی که لازم است هر کسب و کاری در زمینه تجربه کاربری از آن مطلع باشد ذکر شد. اما باید توجه داشت که در مقابل کاربران پیچیده قرار گرفتن کار سادهای نیست و نیاز به تجربه در کسب و کار و شناخت کافی از کاربران دارد به همین دلیل برای رسیدن به یک تجربه خوب، نباید فقط در کسب و کار خود همواره به آزمون و خطا بپردازد بلکه باید از تجربه دیگران و همچنین کسبوکارهای رقیب نیز استفاده شود. بهطور مثال در اینجا تجربیات یک کتاب به نام Research-Based Web Design & Usability Guidelines که در این زمینه نکاتی را بیان کرده است را بازگو میکنیم تا بدانیم که نیاز نیست گاهی نکات را خودمان کشف کنیم و باید از تجربیاتی که دیگران به آن رسیدهاند استفاده کنیم. و همچنین در زمینه گردشگری نیز تعدادی از وبسایتهای خارجی را از نظر کاربردپذیری و اینکه چگونه توانستهاند بازدیدکنندگان سایتشان را به مشتری تبدیل کنند، بررسی کنیم. باید بدانیم که تجربیات دیگران در کنار تجربیاتی که خودمان از کسب و کارمان به دست میآوریم میتواند بسیار مفید باشد.
این کتاب یک راهنما برای کاربردپذیری میباشد که در زیر خلاصهای از برخی از نکات این کتاب آورده شده است:
۱) تهیهی محتوای مفید
محتوا باید جذاب و مرتبط و مناسب برای خوانندگان باشد. محتوا بسیار مهم است و نباید محتوای ما اشتباه باشد.
۲) ایجاد و تشکیل نیاز و تقاضای کاربر
باید از تمام منابع موجود برای درک نیازهای کاربر باید استفاده شود و تبادلات خود را با کاربر از طرق مختلف افزایش دهیم مثلا خطوط پشتیبانی مشتری، نظرسنجی، تابلو اعلانات، مصاحبه، استفاده از فروشندگان، گروههای متمرکز و…. و سپس باید با استفاده از این اطلاعات جمع شده از کاربران usecase ( مواردی که کاربران میخواهند و نیاز دارند که وبسایت ما آنها را برطرف کند) بسازیم.
۳) فهمیدن و برآوردن انتظارات کاربران
اطمینان حاصل کنیم که قالب وبسایت مطابق با انتظارات کاربران میباشد، بهخصوص ناوبری و محتوا و سازمان دهی. در ابتدا انتظارات کاربران با توجه به دانش و تجربه قبلی آنها میباشد.
* اگر سعی کنیم که فرمت و شمای ناوبری برای کاربر آشنا باشد موجب یادگیری بیشتر سایت ما توسط کاربر میشود و باعث میشود که زودتر بتواند با وبسایت ما احساس راحتی کند پس خوب است از قوانین و قراردادهای آشنا استفاده کنیم.
۴) کاربران را برای ایجاد نیازهای کاربر درگیر کنید.
۵) تنظیم اهداف
قبل از شروع فرایند طراحی، اهداف اولیه سایت را شناسایی کنیم.
۶) تمرکز بر عملکرد قبل از اولویت
تصمیمگیری در مورد محتوا ، فرمت ، تعامل و ناوبری را قبل از تصمیمگیری برای رنگ و گرافیکهای تزئینی قرار دهید.
دیگر موارد اشاره شده در کتاب:
۷) بسیاری از مسائل رابط کاربری را در نظر بگیرید.
۸) باید با سئو رتبه سایت خود را بالا برده تا کاربران به سایت ما مراجعه کنند.
۹) اهداف کاربردپذیری را مشخص کنیم.
اهداف عملکردی که شامل نرخهای موفقیت و زمان رسیدن کاربران به اطلاعات مشخص و اهداف ترجیحی که رضایت و پذیرش کاربران را در برمیگیرند مشخص شود و از تست کاربردپذیری استفاده شود.
۱۰) استفاده از طراحی موازی
۱۱) استفاده از پرسونا
استفاده از پرسونا باعث میشود که تیم طراحی متمرکز بر همان نوع افراد باشد.
نویسنده: باران محمود آبادی